Kmín je typickým kořením do chleba a slaného pečiva.
Používá se ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Do všech těžce stravitelných jídel. Naše výrobky obsahují český dvouletý kmín, který má vyšší obsah vonných složek.
Tato bylinka s jemně kořennou vůní i chutí má původ ve středomoří. Hodí se do nejrůznějších polévek, luštěnin, paštik a samozřejmě do bramboráku. Přidává se do uzenin, ke skopovému i vepřovému masu.
Nové koření jsou červenohnědé bobule tropického stromu pimentovníku původem z Jamajky. Má příjemně kořennou a jemně palčivou chuť, která v sobě spojuje chuť a vůni hřebíčku, skořice, muškátového ořechu a pepře. Používá se do omáček a polévek, k nakládání okurek, při marinování zvěřiny, ryb i ostatních druhů masa.
Rostlina pochází z Jižní a Střední Ameriky odkud ji Španělé přivezli do celé Evropy. Za nejkvalitnější papriku se dnes považuje španělská a maďarská. Používá se do masitých jídel - především gulášů, omáček, sýrů a uzenin. Paprika je nedílnou součástí celé řady kořenících směsí, kterým dodává nejen lahodnou chuť, ale i výraznou červenou barvu.
Rostlina pochází z Jižní a Střední Ameriky odkud ji Španělé přivezli do celé Evropy. Za nejkvalitnější papriku se dnes považuje španělská a maďarská. Používá se do masitých jídel - především gulášů, omáček, sýrů a uzenin.
Bobkový list neboli vavřín je nepostradatelným a všestranným pomocníkem v kuchyních celého světa. Bobkový list se přidává jak do pikantních masových a rybích pokrmů, tak také do omáček na těstoviny, a dokonce i do sladkých nákypů. Jediný list dodá jídlu výraznou specifickou chuť.
NA OBJEDNÁVKU-3 DNY
Česnek má intenzivní charakteristické aroma a výrazně ostrou a štiplavou chuť, která se však vařením a pečením zjemní. Česnek najde své uplatnění snad v každé kuchyni. Skvěle se hodí k dochucení mletého masa, přidává se do omáček, polévek, ale i salátů a pomazánek.
Kmín je jedním z nejstarších koření, roste planě na loukách, mezích a pastvinách. Používá se při pečení, do brambor i k masu. Pečivu dodává jemnou, výraznou a nenahraditelnou chuť. Vhodný je k dochucení polévek, ryb, salátů nebo kyselého zelí. Kmín má kořenitou, velmi výraznou, někdy až pikantní chuť s poněkud hořkým podtónem a pronikavou vůní.
NA OBJEDNÁVKU-3 DNY
Libeček má velmi výraznou kořennou chuť a vůni. Využívá se především k přípravě polévkového koření. Vhodný je nejen do zeleninových a masových vývarů, ale i do omáček. Pokud přidáte libeček do vody k vařeným bramborám, získáte lahodnou a nezaměnitelnou chuť. Použít lze také k přípravě paštik, pomazánek, zeleninových jídel, dušeného hovězího a jehněčího masa, salátů, marinád na grilování nebo do mletých mas.
Bylinka s jemně kořennou, sladší vůní i chutí. Majoránku si cenili již staří Egypťané, Řekové a Římané. Jako koření se používá majoránka drhnutá, což je směs listů a květů. Vhodná je k dochucování polévek, masových pokrmů, luštěnin, jater, paštik a samozřejmě bramboráků.
Uzená paprika má tmavě červenou barvu, kořeněnou chuť a opojné kouřové aroma. Získává se sušením a pomalým uzením sladké papriky. Stačí přidat špetku do jídel, kde se běžně používá sladká paprika, a získají nezaměnitelnou chuť a vůni. Skvěle se proto hodí do všech typů gulášů, ale i na kuřecí maso, ryby, pizzu, směsi s rýží a mletá masa. Výborná je i do studené kuchyně k ochucení sýrů a pomazánek. Vynikající chuť získáte v kombinaci s česnekem.
NA OBJEDNÁVKU-3 DNY
Pažitka je naťová zelenina s jemně pikantní chutí.
Používá se do polévek, omáček, vaječných pokrmů a salátů. Výborně se hodí také ke zjemnění tvarohových pomazánek, bylinkového másla, čerstvých sýrů a k ozdobení pokrmů. Pažitka chutí připomíná cibuli, ale je jemnější a ušlechtilejší. Vařením, pečením a smažením se vytrácí aroma, ideální je tedy přidat pažitku až ke konci vaření. Vhodná je také v kombinaci s petrželkou.