Sladká paprika má výrazně kořeněnou a nasládlou chuť, příjemné aroma a nádhernou sytě červenou barvu. Používá se do masitých jídel a téměř do všech druhů gulášů. Hodí se do omáček, sýrů, slaného pečiva a uzenin. Tvoří základ celé řady kořenících směsí. Získává se ze zralých paprikových lusků, které se usuší a pomelou.
Uzená paprika má tmavě červenou barvu, kořeněnou chuť a opojné kouřové aroma. Získává se sušením a pomalým uzením sladké papriky. Stačí přidat špetku do jídel, kde se běžně používá sladká paprika, a získají nezaměnitelnou chuť a vůni. Skvěle se proto hodí do všech typů gulášů, ale i na kuřecí maso, ryby, pizzu, směsi s rýží a mletá masa. Výborná je i do studené kuchyně k ochucení sýrů a pomazánek. Vynikající chuť získáte v kombinaci s česnekem.
Pažitka je naťová zelenina s jemně pikantní chutí.
Používá se do polévek, omáček, vaječných pokrmů a salátů. Výborně se hodí také ke zjemnění tvarohových pomazánek, bylinkového másla, čerstvých sýrů a k ozdobení pokrmů. Pažitka chutí připomíná cibuli, ale je jemnější a ušlechtilejší. Vařením, pečením a smažením se vytrácí aroma, ideální je tedy přidat pažitku až ke konci vaření. Vhodná je také v kombinaci s petrželkou.
Pepř černý patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Sušené bobule jsou plodem pepřovníku černého, popínavé rostliny. Dnes se pěstuje v mnoha tropických oblastech. Pepř má výraznou, ostrou, až pálivou chuť a štiplavé aroma. Používá se především k dochucení vepřového a hovězího masa, ryb, studených i teplých omáček, polévek nebo salátů. Mletý černý pepř je vhodný také do uzenin, pomazánek a paštik.
Pepř černý patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Sušené bobule jsou plodem pepřovníku černého, popínavé rostliny. Dnes se pěstuje v mnoha tropických oblastech. Pepř má výraznou, ostrou, až pálivou chuť a štiplavé aroma. Používá se především k dochucení vepřového a hovězího masa, ryb, studených i teplých omáček, polévek nebo do salátů. Mletý černý pepř je vhodný také do uzenin, pomazánek a paštik.
Nejčastěji se používá k přípravě svařeného vína či punče, do sladkého pečiva, moučníků a perníku. Velmi dobře chutná v kombinaci s čokoládou, kávou, jablky, sladkou rýží nebo hruškami. Je vhodná i do masových specialit.