hrášek – hluboce zmrazený
předvařená zelenina – tepelně upravte
Návod k přípravě:
Vaření: nerozmrazenou zeleninu vložte do vroucí osolené vody, vařte 4-8 minut.
Dušení: nerozmrazenou zeleninu vložte do vhodné nádoby s rozpuštěným tukem a trochou vody, osolte. Poduste pod pokličkou. Podle potřeby je možné přidat malé množství vody.
Luštěniny jsou velmi oblíbená potravina v celém Řecku. Fazolky FAVA jsou velmi oblíbené pro svou jemnou chuť. Skvělá ja kaše s fava fazolek s trochou citrónové šťávy a s ugrilovanou chobotnicí.
Fazolové lusky jsou vhodné pod maso, nebo jako příloha.
Země původu Belgie.
Složení: Zelené fazolové lusky
Výživové údaje ve 100 g
Energie (kJ/kcal) 119 / 28
Tuky (g) <0,5
nasycené mastné kyseliny (g) <0,1
Sacharidy (g) 3,5
cu ... více informací
Řezané fazolové lusky jsou vhodné jako příloha k masu, do omáček nebo do polévek.
Země původu Belgie.
Složení: Zelené fazolové lusky
Výživové údaje ve 100 g
Energie (kJ/kcal) 119 / 28
Tuky (g) <0,5
nasycené mastné kyseliny (g) <0,1
Sacharidy (g) 3,5
cukr ... více informací
Kuličky hrášku lze použít všude, kde se používá čerstvý hrášek. Vhodný je také na přípravu polévek a omáček.
Země původu Belgie.
Složení: Hrášek
Výživové údaje ve 100 g
Energie (kJ/kcal) 353/84
Tuky (g) <0,5
nasycené mastné kyseliny (g) 0,1
Sacharidy (g) 9,7
cukry (g) 2,5
Bílkovi ... více informací
Hráškové pyré se skvěle hodí jako příloha, ale i pro přípravu pomazánek a jako základ pokrmů.
Země původu Belgie.
Složení: Hrášek
Nutriční hodnoty na 100g:
Výživové hodnoty na 100 g: 275 kJ; 66 kcal
Tuky: 0.7 g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 0.1 g
Sacharidy: 6.5 g
... více informací
Chřest obsahuje mnoho bílkovin a vitamínů. Je bohatým zdrojem kyseliny listové, beta-karotenu, vitamínu C a E.
Má močopudné a mírně projímavé účinky. V lidovém léčitelství se chřest používal jako povzbuzující nebo tišící prostředek při léčbě zánětu nervů nebo artritidy. Dá se vařit a jíst, nebo se z něj dá dělat polévka.