Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů. Pšenice se vypere, usuší, rozdrtí na menší kousky a síty se podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce.
Tento druh čočky je oblíbený zejména v evropské kuchyni. Při vaření si udržuje tvar. Zelená čočka je vhodná jako příloha k obilným pokrmům, k masu nebo do polévek
Tyto fazolky jsou pověstné svou jemnou chutí. Použití je velmi univerzální neboť s nimi připravíte zeleninový salát, pomazánky, nebo skvělou zavářku do polévky. Také je můžete použít jako přílohu například k masu. Po uvaření jsou na skus příjemně měkké.
Hrách je jedna z plodin velmi typických pro českou kuchyni. Používá se do nejrůznějších kaší, nádivek, polévek. Stejně jako ostatní lušteniny je zdrojem bílkovin více informací
Hrách je jedna z plodin velmi typických pro českou kuchyni. Používá se do nejrůznějších kaší, nádivek, polévek. Stejně jako ostatní lušteniny je zdrojem bílkovin
Čočka je nejoblíbenější luštěnina s vysokou energetickou hodnotou, je velice bohatá na kyselinu listovou a vlákninu. Používá se k přípravě polévek, salátů a pomazánek. Oblíbená je i zahuštěná s vejcem či uzeninou. Dokáže částečně nahradit živočišné bílkoviny, zasytí a je přirozeně bezlepková.
Fazole je velmi bohatá na rostlinnou vlákninu, je bohatá na draslík a prospívá ke snížení krevního tlaku. Bílé fazole jsou po uvaření měkké a mají jemnou chuť. Ideálně se hodí do míchaných salátů nebo jako zavářka do polévek.
Fazole Pinto je středně velká, strakatá fazole. Má skvělou, lehce pikantní chuť a hodí se například do receptů mexické kuchyně, na saláty nebo pomazánky.